Je ľahký, jemný a lahodný. Výborný dezert na oslavu, piknik alebo len tak, pre potešenie z chutí.
Tento výborný mascarpone cheesecake s jahodami som piekla už mnoho krát, vždy vyšiel a najmä všetkým veľmi chutil.
Sviežu a jemne novú chuť dodá cheescaku pravý šafran v podobe šafranového sirupu.
Jeho chuť si zamilujete – jemne sladkú, sviežu a šťavnatú.
Na ozdobenie použite akékoľvek vaše obľúbené ovocie, ktoré máte po ruke.
Lahodný cheesecake s jahodami
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g maslových sušienok
- 120 g masla (prípadne trochu viac)
Na plnku:
- 400 g kyslej smotany (použila som 30 %)
- 250 g krémového tvarohu
- 250 g mascarpone
- 2-3 PL kryštálového cukru
- 1 kus vanilkového lusku
- 150 ml šafranový sirup z pravého šafranu
- 3 vajcia
- Kôra z citróna
Na zdobenie:
- 250 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 5 lyžíc šafranového sirupu
- Jahody alebo iné čerstvé ovocie
Postup
Maslové sušienky rozmixujeme na múčku. Pridáme k nim roztopené maslo a premiešame, aby sa obe prísady dobre prepojili. Takto pripravený základ na korpus nasypeme do tortovej formy s priemerom 26 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie.
Sušienkové cesto natlačíme na dno tortovej formy a vytvarujeme aj cca 2 cm okraje. Pečieme v rúre 10-12 minút pri 180°C, až kým okraje korpuse nie sú zlatohnedé. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Šľahacím mixérom pri nízkych otáčkach vyšľaháme dohladka mascarpone s kyslou smotanou. Pridáme tvaroh. Potom postupne po jednom pridáme celé vajíčka. Pridáme zrniečka vanilky (lusk rozrežeme pozdĺžne na polovicu a hrotom noža vyberieme zrniečka). Nakoniec postupne pridávame šafranový sirup a kôru z 1 citróna. Dôkladne premiešame.
Plnku skúsime, ak máte radi viac sladké – môžete ešte pridať šafranový sirup alebo 1-2 lyžice mletého cukru.
Krém vylejeme na predpečený korpus a pár minút necháme postáť.
Rúru vyhrejeme na 170 °C a pečieme vo vodnom kúpeli, to znamená, že si vložíme tortovú formu s cheesecakom do hlbšieho plechu s vodou. Pečieme 50 minút na 160-170 °C, potom vyberieme plech s vodou a necháme dopiecť približne 10 minút, do jemnej zlatistej farby po bokoch.
Hotový koláč nie je úplne tuhý, skôr ako želatína vo vnútri (keď ním jemne zatrasiete).
Chceesecake vyberieme z formy až keď úplne vychladne. Pokojne až na druhý deň po upečení.
Ozdobíme dotuha vyšľahanou šľahačkou dochutenou sirupom z pravého šafranu a jahodami, alebo ovocím podľa chute a sezóny.
Dobrú chuť