Výborný cheesecake s jahodami a mascarpone

Je ľahký, jemný a lahodný. Výborný dezert na oslavu, piknik alebo len tak, pre potešenie z chutí.  

Tento výborný mascarpone cheesecake s jahodami som piekla už mnoho krát, vždy vyšiel a najmä všetkým veľmi chutil.

Sviežu a jemne novú chuť dodá cheescaku pravý šafran v podobe šafranového sirupu.

 

cheesecake s jahodami

 

Jeho chuť si zamilujete – jemne sladkú, sviežu a šťavnatú.

Na ozdobenie použite akékoľvek vaše obľúbené ovocie, ktoré máte po ruke.

 

Lahodný cheesecake s jahodami

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g maslových sušienok
  • 120 g masla (prípadne trochu viac)

 Na plnku:

  • 400 g kyslej smotany (použila som 30 %)
  • 250 g krémového tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 1 kus vanilkového lusku
  • 150 ml šafranový sirup z pravého šafranu
  • 3 vajcia
  • Kôra z citróna

 Na zdobenie:

  • 250 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 5 lyžíc šafranového sirupu
  • Jahody alebo iné čerstvé ovocie

 cheesecake s jahodami

Postup

Maslové sušienky rozmixujeme na múčku. Pridáme k nim roztopené maslo a premiešame, aby sa obe prísady dobre prepojili. Takto pripravený základ na korpus nasypeme do tortovej formy s priemerom 26 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie.

Sušienkové cesto natlačíme na dno tortovej formy a vytvarujeme aj cca 2 cm okraje. Pečieme v rúre 10-12 minút pri 180°C, až kým okraje korpuse nie sú zlatohnedé. Vyberieme a necháme vychladnúť.

 

Šľahacím mixérom pri nízkych otáčkach vyšľaháme dohladka mascarpone s kyslou smotanou. Pridáme tvaroh. Potom postupne po jednom pridáme celé vajíčka. Pridáme zrniečka vanilky (lusk rozrežeme pozdĺžne na polovicu a hrotom noža vyberieme zrniečka). Nakoniec postupne pridávame šafranový sirup a kôru z 1 citróna. Dôkladne premiešame.

Plnku skúsime, ak máte radi viac sladké – môžete ešte pridať šafranový sirup alebo 1-2 lyžice mletého cukru.

Krém vylejeme na predpečený korpus a pár minút necháme postáť.

 

Rúru vyhrejeme na 170 °C a pečieme vo vodnom kúpeli, to znamená, že si vložíme tortovú formu s cheesecakom do hlbšieho plechu s vodou. Pečieme 50 minút na 160-170 °C, potom vyberieme plech s vodou a necháme dopiecť približne 10 minút, do jemnej zlatistej farby po bokoch.

Hotový koláč nie je úplne tuhý, skôr ako želatína vo vnútri (keď ním jemne zatrasiete).

Chceesecake vyberieme z formy až keď úplne vychladne. Pokojne až na druhý deň po upečení.

 

Ozdobíme dotuha vyšľahanou šľahačkou dochutenou sirupom z pravého šafranu a jahodami, alebo ovocím podľa chute a sezóny.

 

Dobrú chuť

Späť do obchodu