Ako používať šafran?

Šafran siaty je výborný na dochutenie teplých jedál, studených nápojov, zmrzliny, cukroviniek. V našich končinách sa zatiaľ zvykne používať najmä pri varení.

Prášok alebo celé blizny?

Ak chcete, aby sa farbiace a aromatické vlastnosti rozpustili čo najskôr, je dobré šafran rozdrviť na prášok alebo použiť kapsulu. Pre esteticky zaujímavý dojem ryže alebo omáčky pridajte celé blizny asi 10 minút pred koncom varenia. Vtedy sa šafran v jedle dostatočne vylúhuje.

Jednoduchá šafranová tinktúra

Šafran je rozpustný aj v studenej vode. V Iráne bežne z neho vyrábajú tinktúry. Stačí, keď do ľadovej vody nasypete rozdrvený šafran a necháte 1-2 dni v chladničke lúhovať.

Vylúhovaná a scedená tinktúra vám následne vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov. Zachovajú sa tak všetky vitamíny a vzácne výživné látky. Tinktúru používajte do nápojov, limonád, jedla, zmrzliny a objavujte nové chute!

Šafranový čaj

Základný šafranový čaj si pripravíte lúhovaním blizien (asi 15 ks alebo 0,1 g na 0,5 l vody) v horúcej vode po dobu 5 až 10 minút. Ideálne je šafran rozdrviť medzi prstami. Tak máte čaj hotový takmer okamžite.

Ak má čaj z šafranu pre vás výraznú a horkastú chuť, môžete blizny primiešať do vášho obľúbeného čaju alebo pridať rôzne ďalšie bylinky a prísady. Najpoužívanejšie sú kardamon, citrón či med. Najlepší je ale s medovkovým sirupom. Šafranový čaj je samozrejme výborný aj v studenej osviežujúcej forme.

Safranovy-caj-eshop-Epersia

Späť do obchodu